שינוי מבנה שבוע העבודה בישראל. בואו לקחת חלק בדיון!
שינוי מבנה שבוע העבודה בישראל. בואו לקחת חלק בדיון!
- 521 בעד
- 117 נגד
- סה"כ: 638 הצבעות
בימים אלו מתכנס הצוות הבין-משרדי לבחינת שינוי מבנה שבוע העבודה בישראל, אשר מונה על ידי ראש הממשלה בתאריך 23.8.2011. במסגרת עבודתו בוחן הצוות מספר חלופות לשינוי שבוע העבודה, וזאת במטרה ליצור תמהיל נכון יותר של שעות הפנאי והעבודה ובכך להעשיר את תרבות הפנאי ולהגביר את הלכידות החברתית והמשפחתית בישראל. נציגי הועדה לבחינת שבוע העבודה יקחו חלק בדיון הנוכחי באתר "שיתוף הציבור" ויענו לכם על שאלות והערות. שימו לב שהדיון פתוח עד לתאריך ה 16.2
לשינוי מבנה שבוע העבודה השלכות מרחיקות לכת מבחינה חברתית וכלכלית, ועל כן מעוניין הצוות לקבל את חוות דעתם של פרטים, גופים וארגונים מקשת רחבה של תחומים. החלופות הנבחנות על ידי הצוות הינן:
א. מעבר כלל משקי לשבוע עבודה מקוצר (בין יום שני ליום שישי), שבו מוגדרים ימי שבת וראשון כימי מנוחה ופנאי, ואילו יום שישי הינו יום עבודה קצר בן 6-6.5 שעות. על מנת שלא לפגוע במסגרת השעות השבועית הנהוגה כיום, בשאר ימות השבוע יוגדל מספר שעות העבודה המחויבות ל – 9, וזאת לצד יום לימודים ארוך במערכת החינוך. ביום ראשון יהיו פעילים ענפי המסחר והשירותים. במסגרת החלופה תערכנה התאמות למי שיום המנוחה השבועי שלו הינו יום שישי.
ב. מעבר כלל משקי לשבוע עבודה בן חמישה ימים, שבו מוגדרים ימי שישי ושבת כימי מנוחה ופנאי. הצעה זו דומה למצב הנהוג כיום בחלק מענפי המשק, אך היא מרחיבה מצב זה לכלל הענפים שאינם מסחר ושירותים ובפרט למערכת החינוך, הפועלת כיום, לרוב, במתכונת של שישה ימים. במסגרת החלופה תערכנה התאמות למי שיום המנוחה השבועי שלו הינו יום ראשון.
ג. הפיכת אחד מימות העבודה בשבוע (שאינו בהכרח יום שישי) ליום עבודה מקוצר של 5-6 שעות, תוך הארכת הימים האחרים בחצי שעת עבודה.
ד. תוספת של 4 ימי מועד לאומיים, שיהוו ימי מנוחה ופנאי, וזאת בימי ראשון. ימי המועד הלאומיים/אזרחיים יאפשרו ארבעה סופי שבוע ארוכים בשנה. ימי המועד הלאומיים ייקבעו במועדים בהם מתקיימת חופשה מקבילה בבתי הספר או בתקופות ארוכות בהן אין חגים וחופשים אחרים (ובכל מקרה לא יביאו לירידה במספר ימי הלימודים השנתיים).
ה. תוספת ימים נוספים למניין ימי החופשה המחויבים על פי חוק (סדר גודל של 4-6 ימים נוספים).
ו. מתן אפשרות לעובד לצאת לעד 6 ימי חופש מלאים בשנה, כאשר כל אחד מהם יחשב לעניין מניין ימי החופש כחצי יום בלבד, וזאת במועדים שבהם מתקיימת חופשה בבית הספר ללא חופשה מקבילה בשוק העבודה.
על מנת שיוכל הצוות לקבל תמונה רחבה ככל האפשר באשר להשלכות הצפויות לחלופות אלו, נשמח לקבל התייחסויות מנומקות, המספקות זוויות חדשות ומעניינות להצעות שהועלו, מן הציבור. על התייחסויות אלו לתת משקל הן ליתרונות ההצעות והן לחסרונותיהן, ולספק נקודת מבט רחבה ככל הניתן. הצוות יעזר בהתייחסויות אלו, על פי שיקול דעתו, בעת כתיבת ההמלצות הסופיות. יש להדגיש שכיון שמדובר במספר חלופות שונות, הצבעת "בעד/נגד" במסגרת אתר "שיתוף הציבור" אינה אינפורמטיבית דיה, ועל כן יתקשה הצוות להתייחס לכך.
ניתן להגיב ולהביע את דעתכם לחלופות השונות, ולמהלך שינוי מבנה השבוע בפרט, בדרכים הבאות:
1. כאן באתר שיתוף הציבור, כתגובה לדיון זה.
2. בדואר אלקטרוני: nec@pmo.gov.il
3. דואר רגיל: המועצה הלאומית לכלכלה, משרד ראש הממשלה, רח' קפלן 3, הקריה, ירושלים, 91919.
4. בפקס: 03-6705677

תגובות
רעיון מדהים
חברים הייתה לי הברקה .
אפשר שיום ראשון חופש יהיה רק בקיץ בן החודשים אפריל - אוקטובר בכל שנה.
היתרונות :
1. בחודשים אלו השבת נכנסת הרבה יותר מאוחר ואין בעיה של הכנות.
2. בחודשים אלו ניתן לצאת ולא סגורים בבית בשל החורף.
3. ניתן להוסיף לכל השנה רק כ - רבע שעת עבודה , תוספת לא מהותית ולא מורגשת, לחילופין אפשר להוסיף כמוצע חצי שעה ובראייה שנתית לחסוך את הצורך בלעבוד יום שישי.
אשמח לתגובתכם
שכחת מימי ספירת העומר וימי בין המצרים ועשרת ימי תשובה
לא בכל יום ראשון שומרי המסורת יכולים לצאת לבלות בתקופה הזאת. בין פסח לשבועות יש תקופת ספירת העומר, בין שבעה עשר בתמוז לתשעה באב יש תקופת בין המצרים, ובין ראש השנה ליום הכיפורים יש עשרת ימי תשובה. אלו תקופות בהן שומרי המסורת נמנעים מבילויים. לכן יום ראשון חופשי בתקופות אלו דבר מיותר לחלוטין. בנוסף לכך, זקוקים ליום שישי חופשי גם בקיץ כי יש לא מעט אנשים העובדים רחוק מהבית, וגם הרבה סטודנטים וחיילים המשרתים רחוק מביתם, ולכולם יש את הזכות להיות בבית ךפני כניסת השבת ביום שישי, לכן עבודה ביום שישי הוא דבר כלל לא מעשי בישראל.
חוששת
כיום שישי לא נספר כיום עבודה (או לימודים) ברוב המקומות בארץ. ולכן זה נראה כאילו אתם רק מסיטים את הסופ״ש, כדי שיהיה ״לועזי״ יותר, מתרצים את זה ב״יום נוסף לקניות״ ומעמיסים עוד שעות עבודה.
מתנגדת.
ראשית, אנחנו צריכים להיות מתוגמלים יותר על העבודה שלנו כבר ככה (אבל זה נושא אחר. רוצה לומר, אין כסף ל״יום קניות״ הזה).
שנית, המטרה תהיה לקצר את שבוע העבודה אם מעמיסים שעות - דהיינו, שישי, שבת, ראשון (או חמישי, שישי, שבת) *פנויים*.
אם אתם ממשיכים להגדיר את שישי כיום עבודה, מעסיקים שמורידים להם את יום ראשון יעשו אחד מהשניים: או ישמישו את החצי-יום-שישי שלא השתמשו בו עד כה (וחזרנו לאותו שבוע), או יחייבו עובדים שיש להם יום חופש באמצע השבוע ׳לסחור׳ בו תמורת יום ראשון.
כלומר, בכל מקרה העובדים לא מקבלים עוד הגמשה וחופש (בפרט אם אתם מגדירים את יום ראשון כ״מוקדש למסחר״. באמת? הכל יהיה פתוח? כלומר, זה לא יום מנוחה, נכון? אנשים ימשיכו לקרוע את התחת 6-7 ימים בשבוע, אבל עכשיו תהיה להם פחות לגיטימציה לתבוע סופ״ש לעצמם (כי זה ורסיטלי ולמעשה נותן עוד כוח למעסיק).
או שתקצרו את השבוע ל-4 ימי עבודה ארוכים יותר (ומי שעובד ב-3 הנותרים יפוצה ביום מנוחה חלופי), או שתעזבו אותנו מזה בחייכם.
גם וגם
אני בעד יום חופשי גם ביום ראשון וגם ביום שישי.
אז מתי יהיה החלטה?
אני מתה לדעת!!!
מתי הוועד יחליט? יום ראשון חופש!!!
סופ"ש ארוך
הוועדה אמורה לסיים את עבודתה עד ה-31 למרס 2012 (סוף מושב החורף)
http://www.nrg.co.il/online/16/ART2/305/675.html?hp=16&cat=1901&loc=20
שינוי שבוע העבודה תזיק לרוב הציבור היהודי
אני לא מבין את ההתלהבות משינוי שבוע העבודה. הסברתי כאן בצורה מפורטת עד כמה תפגע ברוב האוכלוסיה עם יעבדו ביום שישי עד קרוב לכניסת השבת. לדעתי, כל מי שכל כך מתלהב מיום ראשון חופשי במקום יום שישי, כדאי שיחשוב על האנשים הגרים רחוק ממקום עבודתם, ועל הסטודנטים ועל החיילים שיצטרכו לנסוע בלחץ של השבת כדח להספיק להגיע הביתה לפני כניסת השבת, וגם על לחץ העבודה שיהיה ביום שישי כדי להספיק פרויקט בשעה מוגבלת בגלל כניסת השבת.
מדינת ישראל היא מדינה יהודית ולא נוצרית, שבו רוב האוכלוסיה חשובה לו שיום המנוחה השבועי יהיה שבת אשר מתחילה כבר ביום שישי אחר הצהריים. לכן, שינוי סוף השבוע יהווה אסון ויהרוס את השבת להרבה אנשים שציינתי בהודעה, וגם יפגע באיכות העבודה בגלל שהעבודה ביום שישי יהיה בלחץ עבור הרבה אנשים כדי להספיק הכל לפני כניסת השבת. לפי-כך, אני מקווה מאוד לטובת המדינה, שסוף השבוע ישאר שישי-שבת, ולא כל יום אחר.
לא מסכימה
אני לא מסכימה איתך בכלל - אני דתייה ואני יודעת מניסיון (עליתי מחו"ל) שזה יהווה שינוי חיובי. זה דווקא ישפר הרבה ולא יפגע. זה בהחלט אפשרי להספיק לעשות את כל מה שרוצים לפני כניסת שבת! כל הדתיים בעולם כולו מספיקים ואין מצב שלא נוכל להסתדר כאן בארץ.
בקשר ללחץ - אנשים לחוצים מידי עכשיו כשאין שנייה חופשית לעשות כל דבר ויום מלא כחופשי כל שבוע (בה לא צריכים לנקות ולבשל כל היום) יתרום המון ויפחית את הלחץ בצורה משמעותית.
זה לא עניין של נוצרות נגד יהדות - זה עניין של זמן להיות עם משפחה, זמן לטייל, לנוח, לצאת, פחות לחץ. הייתי מקווה שהספורט יפסיק להיות בשבת ויתחיל להיות ביום א' וזה ימנע הפרות של שבת.
אין מקום להשוואה בין חו"ל לישראל
לדעתי, אין מקום להשוואה בין חו"ל ששם היהודים מהווים מיעוט קטן יחסית לכלל האוכלוסיה לעומת ישראל שהיא מוגדרת כמדינה יהודית, והיהודים מהווים כאן קרוב ל- 80% מהאוכלוסיה. בישראל יש מספר כלל לא מבוטל של אנשים העובדים רחוק ממקום מגוריהם, וסטודנטים הלומדים רחוק מביתם (מה לעשות, יש רק 7 אוניברסיטאות בארץ, ולא בכולם יש את כל החוגים), והמון חיילים אשר משרתים רחוק מהבית. לכן, קשה לי לחשוב איך יסתדרו כולם עם הלחץ הנוראי שיווצר בכבישים ובחנויות אם יעבדו ביום שישי עד קרוב לכניסת השבת. אני יודע שבחו"ל אין בעיה כזאת מכיוון שהיהודים מהווים מיעוט ולכן אם מיעוט שהוא זניח יחסית לכלל האוכלוסיה מתכונן לשבת ביום שישי אחר הצהריים, לא מהווה לחץ בכבישים ובחנויות. מי ששומר שבת יודע שהשבת היא עונג, ואין לו צורך ביום מנוחה למחרת שמטשטש את העונג של השבת.
בעד שינוי מבנה סוף השבוע
קראתי בעיון את העבודה שהכינו במשרד לפיתוח הנגב והגליל ולעניות דעתי מדובר בשינוי מבורך שיועיל הן למשק והן למרקם הקהילתי והמשפחתי בחברה הישראלית.
קשה להחליט בין החלופה של קיבוע יום שישי כיום מנוחה לבין המעבר ליום ראשון כיום מנוחה, אבל בטווח הארוך מבחינה גלובאלית עדיף להסתנכרן עם העולם ובנוסף הפיכת דווקא יום ראשון ליום מנוחה תאפשר יום מלא של שירותים ובילוי לציבור הדתי, מה לא תמיד יתאפשר בימי שישי.,
כל מי ששומר שבת יודע שחיוני סוף שבוע שישי-שבת
כל מי ששומר שבת יודע שהרבה יותר חיוני שיום שישי יהיה פנוי מאשר יום ראשון יהיה פנוי, כדי שיהיה אפשר להיערך לשבת. הסברתי כאן באחד התגובות שהפיכת יום שישי ליום עבודה עד סמוך לכניסת השבת תפגע מאוד בכל מי שעובד רחוק ממקום מגוריו, ורוצה לשמור שבת (יש לא מעט אנשים כאלה), וגם בחיילים ובסטודנטים שומרי שבת שמשרתים או לומדים במוסד הרחוק ממקום מגוריהם. בנוסף לכל זה, הסיום המוגבל של יום העבודה ביום שישי בגלל כניסת השבת יגרום ללחץ בקרב הרבה עובדים, גם כאלה שלא גרים בהכרח רחוק ממקום עבודתם, והדבר יפגע באיכות תוצר העבודה.
לכן, אין כל ברירה, ובישראל חייבים שבוע עבודה בין הימים ראשון וחמישי, ימים שבהם אין כל הגבלה על שעות העבודה.
מסכים, למרות שאני לא שומר שבת
המצב הקיים כיום מספיק טוב. העובדה שישראל עובדת ביום ראשון נחשבת דווקא ליתרון בענף ההיי-טק.
רעיון מעולה
אני בעד שנהיה קצת יותר מסונכרנים עם העולם. יש המון דברים שקורים ביום ראשון שזה היום החופשי ברוב מדינות העולם המערבי שנוכל לקחת בהם חלק.
יש לי תחושה שזה יהיה כיף לרוב האנשים.
לא ניתן להיסטנכרן עם העולם בגלל הפרשי שעות
סינכרון עם העולם גם כך לא יהיה בגלל הפרשי שעות בין מקומות שונים בעולם, לעומת זאת החלפת יום שישי ביום ראשון תפגע קשות בכל מי שרוצה לשמור שבת, מכיוון שהשבת מתחילה יום שישי אחר הצהריים עם שקיעת החמה. לפי-כך בישראל שהיא מדינה בעלת צביון יהודי, חייבים סוף שבוע של שישי-שבת, ושבוע עבודה בין הימים ראשון וחמישי.
לא נכון - הפרש הזמן לא רלוונטי
קדם כל, אנחנו רחוקים מאירופה מבחינת הפרשי זמן לא בהרבה. בממוצע אנחנו רחוקים ממדינות אירופה בשעה אחת ואפילו פחות. רק בריטניה בהפרש של שעתיים מאיתנו ואיסלנד 3 שעות. שאר המדינות זה הפרש של שעה אחת ובמדינות מזרח אירופה השעה בכלל אותו הדבר כמו בישראל.
מעבר לזה, גם אוסטרליה ואירופה לא באותו אזור זמן והכל מתנהל כשורה. החלק החשוב ביותר הוא ששאר השבוע יהיו ימי עסקים רגילים (שני עד שישי) והמשק שלנו ייפגע פחות ממה שהוא נפגע עכשיו.
בנוגע לדת - אני בכלל לא דתי אבל אני מבטיח לך שיהיה לזה פיתרון. אנשים לא יעשו את השבת בעבודה שלהם ביום שישי. אתה יכול להיות רגוע.
הרבה יותר חשוב 5 ימים ללא הגבלת שעת סיום.
עבור המשק הישראלי חשוב בהרבה שיהיו 5 ימי עבודה מלאים ללא הגבלת שעת סיום, מאשר לעבוד באותם ימים בהם עובדים באירופה. אם יעבדו שני עד שישי, סיום העבודה ביום שישי יהיה מוגבל, ואפילו מאוד כי לא מעט אנשים גרים רחוק ממקום עבודתם ולחלק לא קטן חשוב מאוד להיות בבית לפני כניסת השבת שבחורף הוא ב- 16:00. לכן, הדבר יגרום לכך ש- 20% מימי העבודה בשנה לא יהיו מנוצלים בצורה מלאה, ויהיו לחוצים מאוד בגלל שעת הסיום המוגבלת מאוד ביום שישי. הדבר יפגע באיכות העבודה ובתחרותיות של ישראל מול העולם, כאשר בשאר המקומות יש 5 ימי עבודה מלאים ללא הגבלה בשעת הסיום. להזכירך, במדינות המפרץ סוף השבוע בימים חמישי-שישי, ושבוע העבודה בין שבת ליום רביעי, כי אילו מדינות מוסלמיות, ולמרות זאת יש סחר נפט ענף ביותר עם אירופה וארה"ב.
אני עדיין לא מסכים איתך בכלל - ואיך הגעת ל-20 אחוז?
ה"בעיה" שאתה מציג ביום שישי חלה לפי הטענה שלך בזמן שעון חורף.
בשנה יש 52 שבועות. נניח וחצי מכל השבועות האלה זהו זמן חורף. אתה יודע מה... אני אפרגן לך. נניח ו-30 שבועות בשנה בישראל הם חורף (מדינה עצובה) אז זה אומר שיש 30 ימי שישי "קצרים".
30 ימים מתוך 365 ימים בשנה הם 8 אחוז. ושוב, 8 אחוז שיעבדו בהם , אבל פחות. אז מתוך ה-8 אחוז האלה, נניח ויש רבע שהם חילוניים שלא איכפת להם משמירת שבת (מה לעשות - יש כאלה). אנחנו נשארים עם 6 אחוז לפי הטענה שלך שעבדו אבל לא בצורה מלאה.
6 אחוז של ימי עבודה קצרים/לא מנוצלים/איך שלא תקרא לזה קשה לא יגרמו למדינת ישראל להתמוטט. במיוחד לא לבעיה שחושבים עליה ומנסים לפתור אותה בצורה הכי טובה שיש. אם החליטו להציע את זה, סימן שזה ישים.
אם תסתכל על כל מה שכתבתי שוב אתה תראה שזה לא נורא כמו שאתה חושב, שיהיה פיתרון, שאתה תתרגל לפיתרון והכל יהיה בסדר.
אין 365 ימי עבודה בשנה, שכחת שבתות ויום החופשי הנוסף
בשבוע עבודה יש 5 ימים בלבד. כיום הימים שישי ושבת חופשיים, ולפי רצונך הימים שבת-ראשון יהיו חופשיים, כלומר בכל מצב אין 365 ימי עבודה. אם בשבוע יש 5 ימי עבודה, אז ימי שישי שהם 1 מתוך 5 ימי העבודה יהוו 20% מימי העבודה בשנה. הבעיתיות עם סיום המוגבל של ימי שישי לא רק בחורף אלא במשך כל השנמה, כי אפילו ביוני כאשר השבת נכנסת בשעה 19:15, אנשים הגרים רחוק ממקום עבודתם (ישנם לא מעט כאלה) יצטרכו לסיים מוקדם את יום העבודה, כאשר בחורף יצטרכו לסיים עוד יותר מוקדם. כלומר, בשום מצב ימי שישי לא יכולים לשמש כיום עבודה מלא.
יום שישי לא יהיה יום עבודה מלא.
תהיה תוספת של חצי שעה עד שעה למיטב הבנתי בשאר ימי העבודה.
בדיוק זאת הבעיה המרכזית עם יום העבודה ביום שישי
כמו שציינת שיום שישי לא יהיה יום עבודה מלא יהווה את הבעיה המרכזית של שבוע העבודה. ישנם לא מעט מקומות עבודה ופעילויות הקשורות לעבודה כמו השתלמויות מקצועיות וימי עיון אשר דורשים ימי עבודה מלאים ללא הגבלה של שעת סיום. לפי-כך יום העבודה המקוצר ביום שישי יגרום לכך שהאופציות לפעילויות שציינתי אשר דורשות ימי עבודה מלאים ללא הגבלת שעת סיום יצטמצמו מ- 5 ימים בשבוע ל- 4 בלבד, לעומת שאר המקומות בעולם בהם יש 5 ימי עבודה מלאים. בנוסף לכך, יום המקוצר ביום שישי יפגע גם באיכות העבודה מכיוון שהרבה אנשים יהיו לחוצים להספיק להגיע ליעדם לפני השבת, וכך העבודה באותו היום ייעשה בלחץ של זמן, וכידוע עבודה בלחץ מגורם חיצוני (כמו כניסת שבת) בתדירות קבועה של אחת לחמישה ימי עבודה יפגע קשות באיכות העבודה. הדברים שציינתי לא ניתנים לפיצוי משעות עבודה של יום אחר, כי לא ניתן להעביר שעות מיום עיון מרוכז ליום אחר. בדיוק מהסיבות שציינתי הנהיגו בעולם הנוצרי יום חופשי נוסף ליום ראשון בשבת ובעולם המוסלמי יום חופשי נוסף ליום שישי ביום חמישי, כי היום הקודם ליום המנוחה הרשמי לא יכול לשמש כיום עבודה מלא בגלל ההכנות ליום המנוחה, וידוע שימים מקוצרים פוגעים באיכות העבודה.
זמן בילוי
אם מטרת שינוי מבנה השבוע הינה כלכלית יש לשקול את אפשרות יום א' כיום חופשי.
אם מטרת הממשלה היא באמת שיפור חיי הפנאי של האזרח אני סבור שהפיכת יום שישי ליום חופשי הינה יעילה יותר.
החברה הצעירים שמסיימים את יום הלימודים או העבודה וזקוקים לתחושת שחרור. עד היום היו מוגבלים הצעירים בין אם שומרי שבת ובין אם פשוט מוגבלים בשל סגירת מקומות בילוי ותחבורה ציבורית, בשל היותו של יום השבת הנכנס עוד בשישי בערב יום שבתון דתי ולא אזרחי. במידה ויהווה יום שישי יום שבתון אזרחי יוכלו הצעירים וגם המבוגרים לצאת לבילויים במועדונים, בקולנוע או כל מקום בילוי אחר גם ביום חמישי בערב ולהינות משירות הולם.
כמו כן יום השישי בבוקר יוכל להוות זמן לפנאי משפחתי בו גם מותרת המלאכה לשומרי מצוות וניתנים שירותים חיוניים לכלל האזרחים עם אפשרות לחזור אל הבתים תרם כניסת השבת.
הפיכת יום שישי ליום חופש אזרחי עשוי גם להגדיל משמעותית את ההכנסות על תרבות ופנאי במדינה בשל הכנסת קהלים שעד היום לא יכלו לקחת חלק בשוק זה.
לעומת הפיכת יום שישי ליום חופשי, הפיכת יום ראשון ליום חופשי לא יהיה יעיל בצורה זו מפני שהצורך של אנשים לצאת לבלות אחרי יום חופש הינו משמעותי פחות ולכן יענה פחות על צורך זה.
גם מבחינה כלכלית עדיף יום שישי חופשי על יום ראשון
לדעתי, גם מבחינה כלכלית עדיף שהיום החופשי הנוסף יהיה יום שישי ולא יום ראשון, מהסיבה הפשוטה ששעת סיום העבודה ביום שישי מוגבלת בגלל כניסת השבת, לעומת יום ראשון שניתן לנצלו כיום עבודה מלא. לכן, אם רוצים 5 ימי עבודה מלאים האופציה היחידה היא שבוע עבודה בין הימים ראשון עד חמישי, וימים חופשיים בשישי ובשבת.
אופציה א'- היחידה !
היחידה שמאפשרת גם לשמור על ישראל כמדינה יהודית (שייש קצר ושבת מנוחה) וגם להיות גלובאלית (ראשון מנוחה)
כל הכבוד על היוזמה.
אופציה א לא שומרת על הצביון היהודי
אופציה 2 אינה שומאת על הצביון היהודי מהסיבות הבאות.
1) יום המנוחה המרכזי הופך להיות יום ראשון במקום השבת עבור הרבה אנשים, מכיוון שהרבה שירותים יפעלו, וזה בניגוד למצווה שהשבת היא העונג ולא יום ראשון הוא העונג.
2) החזרת יום עבודה ביום שישי יהווה בעיה עבור הרבה אנשים להספיק להגיע ליעד לפני השבת, בגלל העומסים בכבישים ובחנויות לאחר יום עבודה שסיומו קרוב מדי לכניסת השבת. הסברתי את הבעיתיות בצורה מפורטת בהמשך למטה באחד התגובות.
תתנו לשוק העבודה להחליט מתי הוא רוצא לקחת חופש
אני מציע לממשלה להפסיק להתערב בחייו של האזרח.
חובה שהיה יום ראשון
אם היה יום ראשון אז יהיה סוף שבוע נורמלי וגם אחרי שבת יהיה עוד זמן לנוח אני בעד בעד
נחים בשבת ולא אחרי השבת
ישראל היא מדינה יהודית, לכן יום המנוחה היא שבת ולא יום ראשון או כל יום אחר. יום ראשון כשמו הוא יום הראשון של שבוע העבודה. כפי שציינתי כבר כאן, חיוני ביותר שיהיה זמן להכין את השבת ברוגע, לכן אין כל ברירה אחרת מלבד שבוע עבודה בין הימים ראשון וחמישי, וכך יום שישי מוקדש להכנות לשבת. חשוב להיכנס לשבת ברוגע ולהספיק את כל ההכנות לפני כניסת השבת, כי השבת היא מקור הברכה.
לדעתי, חובה בישראל סופ"ש שישי-שבת
סוף השבוע הטבעי וההגיוני ביותר הוא שישי-שבת, ולא כל יום אחר. כידוע, ישראל היא מדינה יהודית, כאשר יום המנוחה השבועית היא השבת אשר מתחילה ביום שישי אחר הצהריים ומסתיימת בשבת בערב. לפי-כך, יום שישי לא יכול להוות יום עבודה מלא בשום צורה שהיא, כאשר בנוסף לכך, שעות היום של יום שישי מוקדשות להכנות לשבת, כדי שלקראת השקיעה נהיה מוכנים לקבל את השבת ברוגע, ולא בלחץ לאחר יום עבודה. לדעתי, אין כל הגיון בהפיכת יום ראשון ליום שבתון, ובוודאי לא על חשבון הזמן היקר של יום שישי, המוקדש להכנות לשבת. מי ששומר שבת כהלכה, יודע ששבת היא עונג, ויום המנוחה השבועי, לפי-כך אין לו כל צורך ביום מנוחה נוסף למחרת - כי אחרת, לא שמר שבת כהלכתה, ולמעשה מקדש את יום ראשון ולא את השבת. לכן, אם רוצים לשמור על צביון היהודי של מדינת ישראל, חובה להשאיר סוף שבוע בימים שישי-שבת, ומומלץ להגדיל את היקף האנשים שלא יעבדו ביום שישי (בייחוד בחורף כאשר השבת נכנסת מוקדם), כדי שיוכלו להכין את השבת כראוי, ולהיכנס לאוירת השבת ברוגע ולא בלחץ של סיום יום עבודה.
תגובה
תומך בעד הפיכת יום שבת וראשון ליום חופש וביום שישי לעבוד חצי יום.
תגובה2
נקודה נוספת חשובה אם יום ראשון יוגדר כיום חופש המהלך יעזור מאוד לאוכלוסיות החלשות. כיצד ?
כאמור ביום זה יעבדו שירותי המסחר והשירות אשר משופעים בעובדי קבלן ועובדים "חלשים" , מאחר ויום זה יום חופש השכר יהיה בו כמו בשבת 150%
משמע שכר גבוה ב50% מהשכר הרגיל...
זה יכול מאוד לעזור לאותם אנשים.
המעסיקים ישלמו זאת בחפץ רק כי ההעסקים שלהם יהיו מפוצצים בימי ראשון...
השאלה היא מי יממן את תוספת השכר במגזר הפרטי
בנוסף לכל מה שאמרתי כבר בנוגע לפגיעה בצביון היהודי של המדינה, גם קשה לי להבין מי יממן את תוספת יום ראשון במגזר הפרטי. קשה מאוד לי להאמין שקל יהיה למצוא משקיע שיהיה מוכן לשלם יותר עבור פחות ימי עבודה. בשבוע קל להגיד במילים שיקבלו תוספת שכר ביום ראשון, אבל חשוב לזכור שהכסף אינו גדל על העצים.
בנוסף לכך, החלפת יום ראשון ויום שישי רק יפגע בשכבות החלשות
בנוסף לכל מה שציינתי, שבתון ביום ראשון תמורת יום מקוצר ביום שישי רק יפגע בשכבות החלשות ולא יעזור להם כלל. כיום ישנם 5 ימי עבודה מלאים, כאשר קיימת בכל אחד מהימים בין ראשון לחמישי האופציה לשעות נוספות מבלי לעבוד בשבת, לעומת זאת אם ינהיגו שבתון ביום ראשון, ושבוע העבודה יהיה בין הימים שני עד שישי בצהריים, האופציה לשעות נוספות תצטמצם לימים שני עד חמישי בלבד עבור שומרי שבת, שהוא 20% פחות אפשרויות מהאופציות כיום. לכן, השכבות החלשות שזקוקות לעבודה בשעות נוספות רק יפגעו מהמהלך.
תגובה
שלום וברכה,
לטעמי על האפשרויות למעט האפשרות הראשונה ואולי הרביעית הם מבחינת פלסטר על הנושא ואינם נוגעים כלל לטענות הבסיסיות למהלך שבעיקרם הם התאמה לשאר העולם והפיחת יום ראשון ל"חגיגה כלכלית ואזרחית" תוך מתן מענה לציבור הדתי הן מבחינת מניעת חילול שבת המוני והן מבחינת יום פנאי אמיתי יחידי בשבוע בו ציבור זה יוכל לצאת ולהנות עם משפחתו.
לטעמי מאחר והנושא כידוע עובד ברובו המכריע של העולם המפותח בצלחה וניתן לראות את התתיחסות החיובית של עמי העולם לנושא , אל לנו לחשוש משינויים. תמיד יש חשש מישנויים אך במקרה הזה מדובר בשינוי שצלח ועובד דה פאקטו.
אם עדיין יש חשש ניתן להשתמש בסעיף ד - "ימי מועד לאומי" למעיין פיילוט, אך על מנת שיהיה אפקטיבי יש להגדילו ואף להכפילו לפחות ל 8 ימים בשנה.
אינ סבור כי לאחר שאנשים "יטעמו" מסופ"ש ארוך והמעסיקים יראו כי הדבר אכן אפקטיבי - כך לא יהיה היסוס.
שורה תחתונה אני ומשפחתי ואף ילדי הקטנים תומכים בסעיף - א' אשר יקנה לנו כמשפחה דתית סוף סוף זמן איכות לחזק את התא המשפחתי לטייל ולבללות ביחד.
נקודה נוספת חשובה, הסטטיסטיקה מראה לנו כי כיום כל זוג שלישי מתגרש כאשר 30% מתגרש מטעמי דת (בעיקר זוגות מעורבים בהם אחד דתי ואחד חילוני או תהליך של חזרה באלה או בתשובה שקורה) מנסיון רוב החיכוכים נובעים מהקושי שאין יום בשבוע בו ניתן לצאת ולבלות כמשפחה, יש לקחת בחשבון שלדעתי סופ"ש ארוך יקטין את המתחים שיש במערכות אלו ואולי אף יתרום להקטנת % המתגרשים, מה עוד שכמובן יום חופש לכל המשפחה ביחד יחזק קשרי משפחה קיימים בלי קשר לנושא הדת..
בהצלחה ותודה
עונג שבת או עונג יום ראשון ?
דוד, לפי תגובתך אתה מקדש את יום ראשון ולא את השבת. מי ששומר שבת כהלכתה, יודע ששבת היא עונג, ויום המנוחה השבועי, שבו הוא נהנה עם משפחתו, ואין לו צורך ליום מנוחה נוסף למחרת. בעיני, בן אדם דתי שחושב שהוא שומר שבת, אבל זקוק ליום מנוחה למחרת, הוא למעשה לא שומר שבת כהלכתה, ולא מקיים את מצוות העונג של השבת, אלא מקדש את יום ראשון כמו הנוצרים, וכך הוא למעשה לא מקיים את מצוות היהדות לגבי קדושת השבת.
תודה על התגובה
התוספת הסטטיסטית בנוגע לגירושים מעניינת.
אם זאת המניע לעבודת הועדה אינו בדיוק הגורמים שציינת- שים לב למידע המופיע בראש העמוד.
בעד- זה יהי רק טוב - תקראו מה כתבתי ותבינו למה
שלום
אני בעד אופציה א
אני עולה חדש מאיטליה
הכרתי בתור בעל משפחה השתי צורות חיים
בארץ – עובדים א-ה, ויום שישי חופש
בחו"ל – עובדים ב-ו ( זהירות אני שומר שבת אז תמיד עבדתי עד שעתיים לפני כניסת שבת)
בתור רווק לא משנה הרבה, אבל בתור אבא של ילדים המצב לגמרי שונה, ויום ראשון חופש נותן המון
אני מכיר את הבעיה מי קרוב ותאמינו לי שזה יתרום המון לשיפור חיים במדינת ישראל
להסביר היתרונות לישראלי זה כמו להסביר לעיוור מזה צבעים
אבל אני אנסה בכל מקרה
א-יתרונות כלכליות:
1-יום חופף עבודה עם חו"ל, כשעבדתי באיטליה היתי מיבא מישראל, הרבה פעמים היתי צריך לדבר עם ספק שלי בישראל והוא היה סגור, ויום ראשון אנחנו היינו סגורים והוא פתוח, יומיים עבודה הלכו לאיבוד. רק שתדעו בהרבה מדינות אנגלוסקסוניות ( גרמניה,אנגליה....) עובדים יום שישי חצי יום
2-הרבה דתיים לא מנצלים הסוף שבוע לטיולים בילוים כי יום שישי הולך להכין שבת, שבת אסור הכול, ויום אלף הולכים לעבודה, אז לא כדי להם ללכת לסוף שבוע למלון או כדומה, אנף תיירות יריוח המון מיום ראשון חופש
3- אנשים יתחילו לעשות קניות יום ראשון , איזה יום בארץ אנאשים מקדישים לבילוים וקניות? קצת יום שישי, קצת מוצ"ש, ובערבים אחרי יום עבודה , הקניות אחרי יום מנוחה כמו שבת יהיהו הרבה יותר חזקות, זה עובד טוב מאוד בכול עולם
ב-יתרונות לאומיות
1- כמה פעמיים שמעתי צעירים חילונים שמתלוננים שאין אוטובוס בשבת לים , ( אני שומר שבת) והם צודקים, למה במדינה נורמלית ביום יחיד שאין להם בית ספר או צבא הם לא יכולים ללכת לים עם אוטובוס? ואיפה הולך כל הכעס הזה? נגד הדת ונגד הדתיים , נראה לכם אחדות העם ? אבל אם העם ביחד לוקחים יום נופש (יום שבת) ויום חופש (יום ראשון) לבילוים,איפה יש אוטובוסים וחנויות פתוחות ביום א, יהיה הרבה יותר ארמוניה במדינה, וגם התיזמון של חיים של דתיים ושל חילונים יהיה זהה ואחיד
2-אם הציונות נשראה עדיין מטרה של מדינת ישראל, תאמינו או לא יש המון יהודיים בחו"ל שלא עולים לגור בארץ כי קשה אפילו לחשוב לחיות בלי יום ראשון חופש, או הרבה עולים חדשים ( במיוחד משפחות עם הרבה ילדים) שבגלל לא היה להם יום " שיחרור לחץ" התופצצו ואחרי שנה או שנתיים חזרו מי איפה באו , לא חבל?
ג-יתרונות פסיקולוגיות/ שיפור רמת חיים בישראל
1- הציונות היום זה לא להביא יהודים מחו"ל לארץ, אלא להחזיק ישראלים בארץ שלא יברחו לחו"ל, איך? להרים רמת חיים בארץ, זה ציונות היום! תשאלו לכל ישראלי (שגם היה גר בחו"ל וגם בארץ) מה הבדל לחיות בארץ מי לחיות בחו"ל, עונים לכם שבארץ יש יותר מידי לחץ , אנשים עצבנים , אנשים אין להם זמן , קשה למצוא שלווה , הפיתרון ? יום נופש ויום חופש , יום שאני עוצר את שבוע, איפה אני מחזיר הכוחות לגוף ולמוח ולנשמה = יום נופש (יום שבת), ואחר כך יום לעבור עם משפחה או עם מי שאנחנו אוהבים, החיים ישתנו בארץ בצורה דרמטי לטובה
2-אחד מהבעיות שראיתי במשפחות ובחינוך בארץ, שהמשפחה מאוד מאוחדות אבל לא עוברים זמן ביחד, וזה ישלו השלכות קשות מאוד , אבל פשוט קשה למצוא המילים להגדיר , אפילו במשפחה דתי: הילדים ישלהם רק שבת להיות עם חברים, והורים או בבית כנסת או נחים , וזה הזמן ביחד הוא דל. קשה למצוא משפחה שלמה שמארגנת טיול ביחד....כי אין לא הזמן , אין יום חופש ! משפחה דתי שרוצה לעשות טיול כולם ביחד מי הבוקר עד הערב ישלו רק יום העצמעות , יום אחד בשנה!!! נראה לכם נורמלי?
3- שמעתי שבארץ שיש מאות אלפים ילדים בארץ שהם מתחת הקו העוני , במדינה של 7 מיליון אזרחים איפה התל"ג אחד מי הכי גבוהים באירופה , זה בושה למדינה, עכשיו הילדים האלו לא מגיע להם ארוחה אחת נורמלי ומאוזנת ? שאם יהיה יום לימודים ארוך והממשלה מארגנת להם הארוחה מאוזנת ....יהיה יותר טוב לכולם ! והחרדים בנקודה הזאות יתמחו ביום ראשון חופש
אם דתיים יהיהו נגד לזה שאין מספיק זמן להכין שבת, תגידו להם שיעשו כמו שעושים יהודים דתיים בחו"ל!!!
אם תרצו לשאול שאילות אני אשמח לענות
מי שסובל מהשבת - אינו שומר שבת כהלכתה
הדבר המרכזי ביותר של מצוות השבת היא שהשבת צריכה להיות עונג, ויום המנוחה השבועי. מי שרואה ב"שמירת שבת" רק איסורים, ומגביל את עצמו עד כדי סבל - אינו שומר שבת כהלכתה, ובוודאי אינו מקיים את מצוות העונג של השבת. איגור, לפי תגובתך, נראה שאתה מקדש את יום ראשון ולא את השבת, כי עבורך יום היפה ביותר של השבוע הוא יום ראשון. ההשקפה הזאת זרה ליהדות ומנוגדת למצוות שבת קודש, ואינה שונה כלל מההשקפה של הנוצרים. להזכירך, רוב המוחלט של האוכלוסיה באיטליה הם נוצרים, ולכן הגיוני ביותר שבאיטליה סוף השבוע יהיה יום הקדוש של הנוצרים, והיום לפניו, כדי שיוכלו להתכונן ליום הקדוש כראוי. לעומת זאת, ישראל היא מדינה יהודית, כאשר אחד המצוות המרכזיות של היהדות הוא מצוות השבת, לכן אין כל אפשרות אחרת מלבד סוף שבוע של שישי-שבת, כדי שיוכלו להיכנס לאוירת השבת ברוגע (בדיוק כפי שנוצרים באיטליה רוצים להגיע למנוחת יום ראשון ברוגע, לכן הרבה אנשים באיטליה לא עובדים ביום קודם שהוא שבת).
כל העונג המשפחתי בישראל נועד לשבת בקרב היהודים, בדיוק כפי שעבור הנוצרים באיטליה יום המנוחה השבועי הוא יום ראשון.
אין לנו כל צורך להתאים את שבוע העבודה לשבוע הנוצרי, כאשר הם בכלל עובדים בשבת (אפילו במקומות בהם סוף השבוע שבת-ראשון, עובדים ביום שישי גם לאחר כניסת השבת), וימי עבודה שונים לא מפריעים, כאשר הדוגמא הטובה ביותר היא שבין ארה"ב לאירופה ובין ארה"ב לישראל יש הפרש שעות רציני, ובכל זאת מסתדרים עם הפערים בשעות העבודה, לפי-כך אין כל צורך לעבור לשבוע עבודה נוצרי בישראל.
בנוסף לכך, מי בדיוק יהנה מיום "אחדות העם" ?
איגור, יש לי הערה נוספת לטיעוניך. אתה מדבר על יום של אחדות עם בו כולם יוכלו להינות כאשר החנויות פתוחות וכו'. הכל טוב ויפה, אבל שכחת פרט קטן חשוב ביותר והוא שחלק בכלל לא מבוטל מציבור העובדים יצטרך לעבוד באותו היום (נותני שירותים, עובדי תחזוקה של המקומות שאתה רוצה לבלות בהם, עובדי החנויות וכו'), כדי שאתה תוכל להינות מאותו "יום אחדות עם". אתה לא חושב שאותם האנשים גם רוצים יום חופשי עם משפחתם בדיוק כמוך??? למה למוכר בחנות או לעובד תחזוקה במקום ציבורי מגיע פחות זמן לבלות עם משפחתו מאשר לך???
כדאי שתחשוב על הנקודה החשובה שציינתי כאן.
תחשוב טוב ! לפני לשפוט
בס"ד
שלום אביב גד,
קודם כל תחשב פעמיים לפני לשפוט כמה אחד דתי,
תזכור תמיד שקשר בן אדם למקום הוא קשר פרטי, ואין אף אחד שיכול לשפוט
ותאמין לי אם הבנת שבשבת אין לי עונג ,טעית ולא הבנת מה כבתבתי, מציע לך לקרה פעמיים
אני מזכיר לך ששבת הוא יום מנוחה ( מנוחה קודש), לא יום בילוים, לא יום של קניות, לא יום של טיולים, ובגלל שגרים במדינה יהודית שומרי שבת אין להם את זה!
ואם אתה לא יודע היסטוריה התפיסה של יום בילוי, או יום חופש, או של חופש בכלל, לא היה קיים עד לפני 60/80 שנה.
והיהודים (וזה ההבדל הגדול בין ההיהדות ואיסלם) ידועו להתקדם עם זמנים תמיד , המשפחה של המאה הזאות צריכה לעשות קניות, לעשות טיולים , לאכול במסעדות, זה צורך חדש ששומרי שבת בארץ מוגבלים
אם תלמד המצוות עשה של שבת: היא להכין שבת ולא לעבוד מי חצות היום (לא כל היום),ובמבנה החדש יום עבודה ביום שישי יהיה חצי יום !
ואם כל כך חשוב לך הפחד של חילול שבת :
א-תחשוב כמה אנשים היהו רוצים לסגור חנויות בשבת אבל בגלל הפחד להפסיד פרנסה לא עושים זאת ! עכשיו לא יפחדו ויפתחו יום ראשון
ב-תחשוב כמה אנשים מסרותים בארץ מחללים שבת בגלל הכדור רגל, אם יעבירו המשחקים ליום ראשון, כמה אנשים ישמרו שבת
ג- תחשוב כמה פעלויות מאירגונים דתיים לקירוב לדת יעבדו ביום ראשון( כמו חב"ד, ערכים, ש"ס, וכו,) יעבדו ביום ראשון, בחו"ל זה עיקר יום עבודה שלהם כמו לדוגמא קיטנות בחינם
תחשוב ! ותחשוב טוב!
ועל גבי אנשים שיעבדו ביום ראשון זה אותם אנשים שהיום עובדים ביום שישי, ואם יקבלו השכר 150% כמו לעבוד בשבת תאמין לי ישמחו !
יום שבת = יום נופש
יום ראשון = יום חופש
יום נופש-יום חופש !
להסביר לישראלי היתרון של ליום ראשון חופש, זה כמו להסביר לעיוור מזה צבעים
לא שיכנעת אותי
אני עדיין חולק על מה שכתבת. יום החופש שאתה מדבר עליו, הוא למעשה אינו יום חופש עבור הרבה אנשים שנותנים לך את השירותים שציינת. אתה רוצה יום חופש לקניות, אבל בשביל יום כזה צריכים אנשים שיעבדו בחנויות שימכרו לך, ועבורם היום הזה הוא לא יום חופש. אני גם לא מסכים איתך שכיום החנויות נאלצים להיות פתוחים בשבת, כי רק כך יכולים להרוויח. בשנות השמונים לא היתה אף חנות יהודית פתוחה בארץ בשבת, ובכל זאת הסתדרו יפה עם הקניות. ישנם מדינות באירופה כמו גרמניה או אוסטריה או שוויץ ואחרים שהחנויות שם סגורות ביום המנוחה שהוא יום ראשון, כאשר בחלק מהם אפילו יום קודם (בשבת) סוגרים בחצות היום (למשל באוסטריה), ובגל זאת האוסטרים מסתדרים יפה עם הקניות.
בנוסף, כדורגל ביום ראשון לא ימנע חילול שבת, אלא לדעתי רק יגבירם, מכיוון שהאימונים יצטרכו להיערך יום קודם שהוא השבת, והרבה יותר קל להסתיר מהציבור חילול שבת בעת האימונים מאשר בעת משחק, וכך אפילו שחקנים שכיום לא משחקים בשבת, יצטרכו להתאמן בשבת לקראת משחקים ביום ראשון. דוגמא טובה לכך היא שלמשל השנה ישראל לא תשתתף בתחרות האירוויזיון, כי התחרות תיערך בערב חג השבועות, אבל בשנים הקודמות כאשר מוצ"ש לא היה ערב חג, ישראל השתתפה, למרות שהחזרות נערכו בערב שבת, כי קל להסתיר זאת מהציבור.
בנוסף לכך, היום שאתה מתאר מתאים ליום חופשה שאתה לוקח לעצמך, ואין צורך ביום כזה על בסיס שבועי, כי אחרת יראו ביום ראשון את יום העונג המרכזי (כי אין בו איסורים) ולא בשבת, למרות שלפי היהדות השבת היא עונג.
לדעתי, חשוב לשמור שבת בצורה שהשבת תהיה היום היפה של השבוע, ואסור להפוך את השבת ליום של סבלץ
לדעתי, פתרון הרבה יותר הגיוני הוא הגדלת מכסת ימי החופשה לכל עובד, ואת ימי החופש שציינת כל עובד יבחר לפי צרכיו ללא כל קשר ליום ראשון, שאין בו כל קדושה מבחינה יהודית.
בין יהודי ליהודי
שלום אביב
עכשיו אני רוצה לתת לך תגובה לא בתור תומך יום ראשון חופש,
אלא לכתוב לך בתור יהודי שומר מצוות ליהודי שומר מצוות
אם היתה יודע שאם יהיה יום ראשון חופש:
א-הרבה אנשים יפסיקו לחלל שבת ויתחילו לשמור שבת
ב- הרבה הורים והרבה ילדים ירוויחו "זמן משפחה"
ג- שאנשים יחייו בארץ עם הרבה יותר רוגע ולא כמו עכשיו בלחץ ממתמשך
ד- שהמצב הכלכלי בארץ ישתפר, וכתוצאה מזה יהיה יותר כסף לחינוך, לשרותי רווחה, למשרד בריות וכו
תאמין לי היתה גם אתה רוצה יום ראשון חופש !
שבוע טוב
איגור
נ.ב.: ביהדות יש הבדל ענק בין חילול שבת בסתר וחילול שבת בפרהסיא, ואם למדת תורה אתה בטוח יודע ששווה להבדל בין חיים למוות
נ.ב.:אני לא יודע אם אתה יודע אני גר באיטליה ובעזרת השם הקיץ אני אעלה ארצה עם משפחתי, עכשיו שאני כותב זה מוצ"ש אחרי שעברתי שבת מצויינת עם הרבה עונג שבת ואורחים, אני עכשיו שוטף כלים ומסדר את בית, אם הייתי חושב שמחר אני צריך ללכת לעבודה היה לי כבר כאבי ראש, אתה יודע מה אני אעשה מחר בע"ה? אני אשלח ילדים לתלמוד תורה (חוגים תורניים, שכל בני חו"ל עושים יום ראשון) לשעתיים, אחר כך נלך למסעדה לארוחת צוהריים(אני מפחד לשאול אותך מתי פעם אחרונה שהלכת למסעדה עם ילדים לארוחה צוהריים) אחר כך נלך לשחק עם השלג, נחזור בבית אני אעזור לילדים עם שיעורי בית, אחר כך נלך לבקר סבא וסבתא ונאוכל שמה ארוחת ערב, הכל זה כי יום ראשון חופש !
אני עדיין חולק עליך
אתה התעלמת לגמרי מהעובדה שיום שישי יחזור להיות יום עבודה עד זמן קצר לפני כניסת השבת בחורף. אולי באיטליה זה לא מהווה בעיה מכיוון שהיהודים הם מיעוט, ולכן אין פקקים ועומסים בחנויות לקראת שבת, אבל במדינת ישראל המצב שונה לחלוטין. קרוב ל- 80% מהאוכלוסיה יהודים שחשוב להם להיערך לשבת בזמן לפני כניסת השבת. תחשוב על העומסים בכבישים שיווצרו אם כל עם ישראל יסיים את עבודתו ביום שישי בצהריים. איך יגיע הביתה לשבת אדם הגר בצפון הארץ ועובד במרכז, אם יסיים את יום עבודתו ב- 13:00, וכניסת שבת ב- 16:00 ? איך יבקר את הוריו סטודנט שלומד למשל בטכניון בחיפה, אבל ההורים שלו גרים למשל בבאר שבע, אם יהיו לימודים ביום שישי עד 13:00 ? איך חייל המשרת בבסיס בדרום הארץ יבקר את הוריו בצפון אם יצטרך להיות בבסיס ביום שישי עד 13:00 ?
ישראל זה לא איטליה, כאן רוב האוכלוסיה יהודים, לכן יום שישי חופשי לרוב האנשים הוא דבר בלתי נמנע, אם לא רוצים חילול שבת בעת ביקורי סוף שבוע. לא כל אחד עובד קרוב למקום מגוריו, יש לא מעט ישראלים הנוסעים כל יום שעתיים לכל כיוון לעבודתם, ועוד ביום רגיל ללא לחץ של כניסת שבת. לכן, תחשוב איך יראה השבת של רובינו אם נצטרך לסבול בפקקים איומים ביום שישי בצהריים כדי להספיק להגיע הביתה?
כל מה שציינתי,עוד מבלי להזכיר בכלל את ההכנות לשבת. לא במקרה סוף השבוע באיטליה הוא שבת-ראשון, ולא ראשון-שני, כדי שרוב האוכלוסיה שהם נוצרים יוכלו להיכנס ליום הקדוש עם טעם טוב (תקרא שוב את המאמר בנושא התפתחות סוף השבוע באירופה כדי שתבין עד כמה חשוב שיום המנוחה הנוסף יהיה לפני היום הקדוש ולא אחריו).
על ה- SAINT MONDAY שמעת?
איגור, אני חולק עליך גם בנושא שאנשים התחילו לקחת ימי בילוי רק לפני כ- 80 שנה. ידוע שכבר במאה ה- 18 היה מושג של SAINT MONDAY באירופה, והוא יום למחרת יום הקדוש של הנוצרים, שבו הרבה אנשים נעדרו מהעבודה כדי לבלות (בדיוק מה שאתה רוצה שיקרה בישראל), אבל באמצע המאה ה- 19 הדבר שונה לשבת במקום ביום שני (כלומר יום לפני יום הקדוש הנוצרי ולא אחריו), כדי שיכנסו בטעם טוב לאוירת יום הקדוש. בדיוק באותה המידה, בישראל מתאים סוף שבוע שישי-שבת ולא שבת-ראשון, כדי שיהיה אפשר להיערך לשבת כראוי. להלן המאמר בנושא התפתחות סוף השבוע באירופה.
http://www.theatlantic.com/past/docs/issues/91aug/rybczynski-p1.htm
היי איגור
תודה רבה על התגובה המושקעת, אנחנו מאחלים לך שתהיה לך קליטה נעימה וקלה בישראל :)
תודה
תודה רבה, אני מקווה שיקרה בע"ה
בעד חלופה א'
מעבר של שוק העבודה לחלופה המתוארת בסעיף א' יאפשר הקבלה לרוב השווקים הכלכליים הבינלאומיים וישפר את כלכלת המדינה ונגישותה לחברות בינלאומיות ופעילות עסקית ענפה יותר.
בעד אופציה א
הגיע זמן שהמדינה תסונכרן עם העולם כולו, ושסוף יהיה זמן פנאי למשפחות.
בעד אופציה א.
סוף שבוע ארוך
בעד
סוף שבוע ארוך?
מדוע?
אף אחד לא נתן את הדעת על מעמד הביניים ומטה
עם כל הכבוד לחוק, המתבסס על רצון וכוונה טובים, אין שום התייחסות למעמד הנמוך; הרעיון אומר כי יום ראשון הוא יום חופש - מה יקרה למשל עם משפחה מהדרום שהאמא עובדת כקופאית בסופר והאבא עובד כנהג אוטובוס? הילדים יהיו ביום ראשון בחופש וישבו בבית ללא תעסוקה - ההורים יהיו מחויבים כנראה להיות בעבודה - ואם יש ילדים קטנים אז על ההורים יפול גם נטל של בייביסיטר..
זה לא משנה אם ינתן להורים יום חופש אחר.. הם בכל מקרה יפסידו מהעניין כי תשלל מהם הזכות להנות עם הילדים. וחוץ מזה אני מניח שגם ביום החופש שינתן להם, הם יעבדו..
החוק טוב כרגע רק לעובדים במגזר הציבורי ולמעמד הגבוה..
אני חושב שזה יצור קיטוב נוסף בין שכבות האוכלוסיה, בעוד משפחות רבות יוכלו להנות ביחד בטיולים, הרי שרוב המשפחות ירגישו שנשללת מהם האפשרות להעביר זמן איכות עם ילדיהםובמקום הקלה, יווצר מרמור.
ראוי להדגיש כי אני לא סתם טוען את הטענות הנ"ל, והיה לי זכות לקחת חלק במהלכי הלמידה, כמו גם החומרים הרבים שקראתי בנושא.
מציע להעלות את השאלה בפני צוות ההיגוי ולראות שאין כרגע שום מחשבה על הנושא.
בברכה